De taalrondes
In een taalronde praten, tekenen en schrijven leerlingen over hun eigen ervaringen rondom een onderwerp dat dichtbij ze staat en waar ze eigen ervaringen mee hebben.
Op 25 en 26 maart waren de landelijke LOWAN-PO studiedagen. Met als dit jaar het thema ‘sta(p) in de wereld van nieuwkomers’.
Op beide dagen was er een aanbod van ruim 90 sessies. De PowerPoints worden verzameld en op de site gepubliceerd.
Op de LOWAN-website kun je uitgebreide informatie vinden voor het onderwijs aan nieuwkomers. Soms is het moeilijk om te weten waar je moet beginnen. Als je specifiek op zoek bent naar informatie voor nieuwkomers in het reguliere onderwijs, dan helpt deze pagina je op weg.
Weten hoe je goed kan starten, doelgericht en je aanbod kan versterken? Klik dan hier.
Op zoek naar scholing? In de database vind je het professionaliseringsaanbod (zowel op maat als op datum) van LOWAN-po en een groot aantal aanbieders.
In een taalronde praten, tekenen en schrijven leerlingen over hun eigen ervaringen rondom een onderwerp dat dichtbij ze staat en waar ze eigen ervaringen mee hebben.
In een taalronde praten, tekenen en schrijven leerlingen over hun eigen ervaringen rondom een onderwerp dat dichtbij ze staat en waar ze eigen ervaringen mee hebben. Bijvoorbeeld, ‘een keer dat je nat werd’ of ‘een keer dat je buiten iets vond’.
Taalrondes zijn een waardevolle manier om te werken aan mondelinge en schriftelijke taalontwikkeling in samenhang. Het is geïntegreerd taalonderwijs waarin alle taaldomeinen aan bod komen.
Door eigen ervaringen als uitgangspunt te nemen en leerlingen te helpen hierover te praten, tekenen en schrijven, komt iedereen op eigen niveau tot taalproductie. Leerlingen zijn zo gemotiveerd om hun ervaringen te delen, dat ze alle taal die ze hebben inzetten om hun verhaal over te brengen. En al doende leren ze, met hulp van de leerkracht en medeleerlingen, nieuwe taal. Taalrondes bieden daarmee een prachtige context voor impliciete taalverwerving: taal leren door taal te gebruiken.
Met hulp van het LOWAN heeft Stichting Taalvorming 10 leerkrachten van nieuwkomersklassen van 4 verschillende scholen ondersteund bij het doen van taalrondes. Op hun beurt hebben deze leerkrachten ons daarna feedback gegeven op hoe de taalronde nog beter zou passen in een NT2 context. Met deze aanbevelingen is er een handleiding gemaakt voor het doen van taalrondes in het nieuwkomersonderwijs.
Bekijk de handleiding