Over de makers
In een taalronde praten, tekenen en schrijven leerlingen over hun eigen ervaringen rondom een onderwerp dat dichtbij ze staat en waar ze eigen ervaringen mee hebben.
Op 25 en 26 maart waren de landelijke LOWAN-PO studiedagen. Met als dit jaar het thema ‘sta(p) in de wereld van nieuwkomers’.
Op beide dagen was er een aanbod van ruim 90 sessies. De PowerPoints worden verzameld en op de site gepubliceerd.
Op de LOWAN-website kun je uitgebreide informatie vinden voor het onderwijs aan nieuwkomers. Soms is het moeilijk om te weten waar je moet beginnen. Als je specifiek op zoek bent naar informatie voor nieuwkomers in het reguliere onderwijs, dan helpt deze pagina je op weg.
Weten hoe je goed kan starten, doelgericht en je aanbod kan versterken? Klik dan hier.
Op zoek naar scholing? In de database vind je het professionaliseringsaanbod (zowel op maat als op datum) van LOWAN-po en een groot aantal aanbieders.
In een taalronde praten, tekenen en schrijven leerlingen over hun eigen ervaringen rondom een onderwerp dat dichtbij ze staat en waar ze eigen ervaringen mee hebben.
De twee organisaties die het initiatief namen voor het maken van de handleiding zijn Taalvorming en ABC Onderwijsadviseurs.
Taalvorming doet projecten op scholen met taal en kunst, en begeleidt schoolteams bij het creatiever maken van hun taalonderwijs. Een belangrijke werkvorm hierbij is de taalronde. Een taalronde bestaat uit een aantal stappen waarin kinderen vertellen, luisteren, tekenen en schrijven, en zo verschillende taaldomeinen op een logische manier aan elkaar verbinden. Een taalronde gaat altijd uit van eigen ervaringen van kinderen, zodat elk kind op zijn of haar niveau mee kan doen.
Kike is directeur van Taalvorming. Taalvorming kreeg steeds meer vragen van nieuwkomersleerkrachten die graag de taalronde wilden inzetten, maar meer wilden weten over hoe het werkt in een NT2 context. Samen met Hanna Kuijs van het ABC nam ze daarom het initiatief tot het trainen van aan tiental nieuwkomersleerkrachten in het doen van de taalronde, en hun bevindingen en aanbevelingen te verwerken in een handleiding voor taalrondes in nieuwkomersgroepen.
Het ABC biedt op verschillende manieren ondersteuning aan onderwijsprofessionals in Amsterdam die met nieuwkomers werken. Activiteiten van het ABC zijn o.a. het coördineren van het Meldpunt Nieuwkomers, het begeleiden van scholen en leerkrachten met nieuwkomersgroepen en het organiseren van netwerkbijeenkomsten voor leerkrachten van nieuwkomers.
Hanna is leerkracht en werkt als onderwijsadviseur in bij het ABC. Omdat ze zelf veel ervaring in nieuwkomersgroepen heeft, werkt ze graag mee aan de ontwikkeling van het onderwijs voor nieuwkomers. Ze ontwikkelde taaldenkgesprekken (samen met Resi Damhuis) en werkt regelmatig met taalrondes in haar groepen.
Naast Taalvorming en het ABC hebben veel mensen meegewerkt aan de totstandkoming van deze handleiding. Een team van leerkrachten van nieuwkomersscholen heeft input geleverd, Elsa Osae Danso werkte mee aan de opnamen en Hieke van Til gaf de handleiding vorm.
Hoe passen taalrondes precies in mijn eigen praktijk?
Hoe bereid ik een taalronde goed voor?
Deze website geeft je handvatten om direct zelf aan de slag te gaan met taalrondes. Heb je behoefte aan meer persoonlijke ondersteuning? Taalvorming biedt een basiscursus voor taalrondes met nieuwkomers en biedt ook begeleiding op maat aan leerkrachten aan schoolteams. Neem hiervoor contact op met Kike Olsder via info@taalvorming.nl of tel: 020-6849897, of kijk op www.taalvorming.nl