Kletsmaatjes
Bij Kletsmaatjes worden Nederlanders en nieuwkomers aan elkaar gekoppeld. Ze kletsen elke week een uurtje met elkaar, 26 weken lang.
Op 25 en 26 maart waren de landelijke LOWAN-PO studiedagen. Met als dit jaar het thema ‘sta(p) in de wereld van nieuwkomers’.
Op beide dagen was er een aanbod van ruim 90 sessies. De PowerPoints worden verzameld en op de site gepubliceerd.
Op de LOWAN-website kun je uitgebreide informatie vinden voor het onderwijs aan nieuwkomers. Soms is het moeilijk om te weten waar je moet beginnen. Als je specifiek op zoek bent naar informatie voor nieuwkomers in het reguliere onderwijs, dan helpt deze pagina je op weg.
Weten hoe je goed kan starten, doelgericht en je aanbod kan versterken? Klik dan hier.
Op zoek naar scholing? In de database vind je het professionaliseringsaanbod (zowel op maat als op datum) van LOWAN-po en een groot aantal aanbieders.
Bij Kletsmaatjes worden Nederlanders en nieuwkomers aan elkaar gekoppeld. Ze kletsen elke week een uurtje met elkaar, 26 weken lang.
Bij Kletsmaatjes worden Nederlanders en nieuwkomers aan elkaar gekoppeld. Ze kletsen elke week een uurtje met elkaar, 26 weken lang. Online dus gewoon lekker thuis, 100% coronaproof en op het moment dat het hen uitkomt.
Kletsmaatjes is ontstaan in coronatijd als tijdelijk initiatief, maar is door het grote succes een blijvend project geworden met landelijke slagkracht. Het draait bijna volledig op vrijwilligers.
Na 26 weken gezellige gesprekken zit het erop, maar vaak houden nieuwkomer en Nederlander contact. Bij Kletsmaatjes ontstaan vriendschappen voor het leven. De impact is duurzaam: nieuwkomers die de taal beheersen gaan met meer zelfvertrouwen op zoek naar een baan, melden zich aan bij een sportvereniging en hebben makkelijker contact met Nederlanders.
De focus ligt op luisteren en spreken, dus niet op grammatica oefenen.
Er zijn wel een paar voorwaarden voor deelname aan het kletsmaatjesproject. Voor de nieuwkomer geldt dat hij/zij minimaal 16 jaar oud is en minimaal A1-niveau heeft. Daarnaast moet de leerling 1 uur per week beschikbaar zijn en digitaal vaardig, omdat alles online is.
Er wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage van €15,00, maar deze is niet verplicht.
Leerlingen voor wie het goed is om te focussen op spreken en luisteren en ouder zijn dan 16 jaar, kunnen zich aanmelden voor dit project. De MBO-uitstroom of de route 1 leerling vanaf 16 jaar, zou hiervoor dus een goede doelgroep kunnen zijn.
Meer informatie vind je op de website van Kletsmaatjes.