Nieuws
Alle nieuws uit het primair onderwijs
Help mee om data te verzamelen?

Taaltest speciaal voor nieuwkomers
De Universiteit van Utrecht ontwikkelt een nieuwe taaltest speciaal voor nieuwkomers 4 -12 jaar. Misschien heb je al van de toets gehoord. Op de LOWAN-PO studiedag van 2024 werd de toets na een eerste pilot fase gedeeld. Op dit moment zitten we in pilot fase 2. De toets heet ‘Nederlands voor Alle Kinderen: een taaltoets voor nieuwkomers (pilot fase 2)’ en is gebaseerd op de onderzoeksmethode ‘Coloring book’. Een test waar door middel van inkleuren op een kleurplaat receptieve woordenschat op een speelse manier wordt getest.
De test ‘Nederlands voor alle kinderen’ bestaat uit 9 verschillende versies opklimmend in moeilijkheidsgraad. De test geven zicht op het taalbegrip van een nieuwkomer. Op dit moment worden er scholen gezocht die bereid zijn om de test bij leerlingen af te nemen.
Verzamelen van data
De ontwikkeling van Nederlands voor Alle Kinderen: een taaltoets voor nieuwkomers (pilot fase 2) nadert zijn einde. De toets is (bijna) klaar! Een volgende stap in de ontwikkeling is het verzamelen van data bij de tests. Dit om tot een valide testinstrument te komen. Door de tests aan zoveel mogelijk verschillende nieuwkomers ((culturele)achtergrond, onderwijservaring, leeftijd, tijd in Nederland) voor te leggen krijgen de ontwikkelaars data, waardoor voorspellen welke test in welke fase van het Nederlands leren past mogelijk wordt.
De Universiteit van Utrecht (en LOWAN) zoeken nu scholen die willen helpen met het verzamelen van data. Zo help je mee een betrouwbare test te maken en bovendien een uitgelegen kans om de nieuwe test uit te proberen en direct een indruk te krijgen van het receptieve woordenschatniveau van jouw leerlingen op dit moment.
Oproep: wie helpt mee?
Bij interesse zijn de stappen als volgt:
- Aanmelden als school door een mail te sturen naar: helpdesk@lowanpo.nl
- Via Universiteit van Utrecht ontvang je de handleiding + inlog naar online omgeving
- Binnen 2 maanden neem je de tests af bij minimaal 10 1e jaars-nieuwkomers tussen de 5-12 jaar.
- Voor afname is een tablet of laptop nodig. Touchscreen is handig maar niet perse nodig.
- Na elke test gaan automatisch de testgegevens (anoniem) naar de ontwikkelaars (Univ. van Utrecht)