Regulier

Nieuwkomers in het regulier

Een nieuwkomer in de reguliere groep

Op de LOWAN-website kun je uitgebreide informatie vinden voor het onderwijs aan nieuwkomers. Soms is het moeilijk om te weten waar je moet beginnen. Als je specifiek op zoek bent naar informatie voor nieuwkomers in het reguliere onderwijs, dan helpt deze landingspagina je op weg.  

Belangrijke theorie in een oogopslag: 

Realiseer je dat het leren van een taal gemiddeld vijf tot zeven jaar duurt. Leerlingen hebben tijdens deze periode ondersteuning op school nodig. Ook een leerling die al drie jaar in Nederland is, is dus nog steeds een nieuwkomersleerling.

De leerling komt niet als een leeg blad de school binnen. Zet de kennis en vaardigheden van de leerling in door gebruik te maken van de thuistaal.

Snel kennis op doen

Webinarreeks

 Volg deze webinarreeks om meer informatie te krijgen over theorie, doelgericht werken en de praktijk.

Naar webinarreeks

Doorstroom naar regulier

Op deze websitepagina kun je meer informatie vinden over nieuwkomers in de reguliere klas.

Doorstroom naar regulier

Kennis die de leerling meeneemt

Ijsberg - Jim Cummins

Meertaligheid inzetten

Aan de slag

Sterke start

Wanneer je een goed beeld hebt van de leerling bij de start, weet je ook welke ondersteuning je in de klas kan inzetten. Wanneer de leerling doorstroomt vanuit een taalklas, kun je bij de overdracht deze informatie opvragen anders moet je als school zelf aan de slag.

Bij sterke start informatie over:

  • Inschrijfgesprek
  • Start leerling
  • Brede intake
Sterke start

Doelgericht werken

Wanneer een nieuwkomersleerling doorstroomt vanuit een taalklas, heeft deze een enorme ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van tweedetaalverwerving. Om hier inzicht in te krijgen kunnen de LOWAN- leer- en ontwikkellijnen en LOWAN-onderwijsbehoeften helpend zijn.  

Onderwijsbehoeften

Inzet op hiaten

Bij sommige vakgebieden kan een leerling wellicht nog niet direct aansluiten bij het aanbod van de klas. Zet in op versnellen voor deze vakken. Kijk hierbij naar de bestaande structuren binnen de school. Dus is er bijvoorbeeld een reken-, lees-of RT-groep, laat de leerling aansluiten.   

Leerlijnen

Versterken aanbod

Het uitgangspunt is om leerlingen zoveel mogelijk te laten aansluiten bij het aanbod van de reguliere klas. Hierbij heeft de leerling taalsteun, ofwel scaffolding genoemd, nodig. Dit kan in de vorm van pre-teaching (in de thuistaal), visuele ondersteuning, feedback van de leerkracht of medeleerlingen en extra oefening na de les. Wil je hier meer over weten, bekijk de webinar. 

Webinar thuistalen in rekenles

Toetsen

Toetsen kunnen, vanwege het tweedetaalverwervingsstadium, een vertekend beeld geven. Meertaligheid inzetten kan helpend zijn. Specifiek met betrekking tot de overgang po-vo kan onze position paper ook interessant zijn. 

De Hogeschool Utrecht heeft een brochure ontwikkeld over meertalige toetspraktijk in het rekenonderwijs: naar brochure.

Zicht op ontwikkeling

Schoolbeleid

Hoe de nieuwkomersleerling een plek krijgt binnen jullie school valt of staat met het beleid dat er is. Een sterk raamwerk met een lange termijnvisie met een rol voor alle onderwijsprofessionals ondersteunt kwalitatief onderwijs aan nieuwkomers. Lees meer specifiek op p.60-61.

Ruimte voor nieuwe talenten
scholing

Kennis vergroten? Vooral doen! Kijk in het scholingsaanbod.

Deel deze pagina