Nieuws
Alle nieuws uit het primair onderwijs
6x een interessante boekentip = leesplezier voor iedereen

LOWAN geeft 6x een boekentip voor deze zomer. Deze zomerselectie bevat voor ieder wat wils: van jeugdboek tot (non-) fictie.
Lezen is belangrijk. Dit geldt óók voor onderwijsprofessionals. Het leesgedrag en het leesplezier van leerkrachten werken door in de lessen die zij geven. Leerkrachten die veel lezen in hun vrije tijd en een positieve houding hebben tegenover het lezen, besteden meer aandacht aan leesbevorderende activiteiten in de klas. Zij laten hun leerlingen vaker vrij lezen, organiseren vaker leeskringen, bespreken vaker boeken in de klas, delen vaker inzichten uit hun eigen leeservaringen met leerlingen en raden hun leerlingen vaker boeken aan. Ook lezen ze vaker voor (McKool & Gespass, 2009).
Heb jij ook een boekentip? Deel ‘m in de LOWAN-community!
Boekentip 1: De zoon van de berentemmer
Auteur: Laurent Petit Xavier
Dit superspannende jeugdboek (ook geschikt voor volwassenen!) gaat over een Roma-familie die door mensensmokkelaars wordt ‘uitgenodigd’ om mee te gaan naar Parijs. Eenmaal in Parijs is agressie, uitbuiting, misbruik en armoede aan de orde van de dag. Ciprian -zoon van de berentemmer- ontdekt het spel schaken in een park waar hij rondloopt omdat hij moet stelen. Terwijl Ciprian het schaken bestudeert ontdekt één van de spelers zijn talent.
Boekentip 2: Van individueel onderwijs naar inclusief onderwijs
Auteur: Bert Wienen
In het onderwijs is er grote nadruk komen te liggen op de verschillende individuele behoeften van kinderen. Dit stelt de leerkrachten voor een soms onmogelijke ‘taak’ om aan al die onderwijsbehoeften te willen voldoen.
Bert Wienen houdt in zijn publicatie ‘Van individueel onderwijs naar inclusief onderwijs’ een pleidooi voor een sterke, goede pedagogische basis. Dit om inclusiever onderwijs vorm te kunnen geven.
Liever met je oortjes in en je ogen dicht in de zomerzon? Tjipcast gaat in gesprek met Bert Wienen: luister de podcast van Tjipcast.
Boekentip 3: Zolang de citroenbomen bloeien
Auteur: Zoufa Kafouh
Salama werkt als een farmaciestudent als de oorlog in Syrië uitbreekt. Ze gaat als vrijwilliger werken in het ziekenhuis van Homs waar de gewonden blijven binnenkomen. Het is een indrukwekkend en meeslepend verhaal over een jonge vrouw die in de oorlog veel verliest, vast blijft houden aan haar normen en waarden en hoop blijft houden op een betere toekomst.
Boekentip 4: Iedereen kan het verschil maken
Auteur: Leony Coppens
Je slaat het boek open en direct word je meegenomen naar het moment dat Leony Coppens afvraagt: ‘Waar haalt hij de veerkracht vandaan?’ In het boek neemt zij jou afwisselend mee naar de theorie en de verhalen van verschillende door haar geïnterviewde personen. Na elk interview een opsomming van wat de veerkrachtbronnen voor deze persoon zijn geweest. Conclusie: Iedereen kan het verschil maken.
Boekentip 5: Is het voor een cijfer
Auteur: Johannes Visser
Wist je dat middelbare scholieren in Nederland gemiddeld 102 cijfers per jaar krijgen? Dit boekje gaat over de toetscultuur in ons onderwijssysteem. Het leert je begrijpen waardoor steeds meer jongeren stress ervaren door school. Een must-read voor onderwijsprofessionals. En jazeker… óók als je in het PO en met nieuwkomers werkt!
Boekentip 6: Hoe migratie echt werkt
Auteur: Hein de Haas
Neemt migratie daadwerkelijk stevig toe in Nederland? Hoogleraar sociologie en migratieonderzoeker Hein De Haas beschrijft in dit boek hoe migratie echt werkt. Hierbij weerlegt hij 22 ‘linkse’ en ‘rechtste’ mythes die er rondom migratie bestaan met data en vanuit langetermijnperspectief. Het zet je aan het denken en geeft je een nieuwe blik op dit onderwerp!