Professionalisering

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

Met elkaar in gesprek - terugblik panelgesprekken

panelgeprek rijketaal 940x370 1

Wat is de droom van experts voor meertaligheid in ons onderwijs? Hoe ga je om met woordenschat en rijke teksten in een nieuwkomersklas? Hoe kun je nieuwkomersouders betrekken bij het leren op school? Deze vragen (en meer) bespraken we tijdens panelgesprekken. Een samenvatting van deze panelgesprekken vind je onderaan dit artikel.  

Verschillende visies

Regelmatig zijn er verschillende visies met betrekking tot een onderwerp. Denk aan de discussie thematisch leren versus een cursorische aanpak, expliciet aanleren van woorden versus impliciet leren van nieuwe woorden, wel/geen ouders betrekken bij de basisvaardigheden, realistisch rekenen versus traditioneel rekenen, etc.  

Tijdens de LOWAN studiedagen van 26 en 27 maart 2024 organiseerden we daarom 3 verschillende panelgesprekken met experts uit het veld omtrent één thema: meertaligheid, ouderbetrokkenheid en woordenschat & rijke teksten. Door het brede palet van visies met betrekking tot één onderwerp te bespreken, hopen we deelnemers te helpen bij het reflecteren op een eigen visie en onderwijspraktijk.  

Woordenschat en rijke teksten

Wat is een rijke tekst? Hoe gebruik je dit met nieuwkomers? Wel of niet expliciet woordenschat aanbieden? Vragen die we bespraken met Josée Coenen, Erna van Koeven, Hanna Kuijs en leerkracht v/h jaar Cora Posthumus.
Panelgesprek rijke teksten en woordenschat

Ouderbetrokkenheid

Hoe kun je ouders van nieuwkomers betrekken bij het onderwijs? Hoe ga je daarbij verstandig om met de taalbarrière? En hoe houd je rekening met cultuurverschillen en (soms grote) verschillen tussen ouders? Over deze vragen gingen experts Paul Nijhof, Ria Goedhart en Maja Zuiderveld met elkaar in gesprek.
Panelgesprek ouderbetrokkenheid

Meertaligheid

In Nederland heeft ruim 25% van de bevolking een migratieachtergrond (CBS, 2023). Hoe denken onderzoekers Frederike Groothoff, Joana Duarte en Anne van Buul dat de toekomst van het (nieuwkomers)onderwijs er uit ziet? Is iedere klas in Nederland straks een tombola van verschillende talen? Wordt het nieuwkomersonderwijs daarom misschien ooit wel overbodig? Tijdens dit panelgesprek gingen we hierover in gesprek.
Panelgesprek meertaligheid

Deel deze pagina