Tips

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

4 tips om van de Nationale voorleesdagen een feest te maken 

Nationale voorleesdagen 2025 940x370 1

Op 22 januari 2025 is de feestelijke start van de Nationale Voorleesdagen. De voorleesdagen duren tot en met 1 februari  2025 en in die periode staat het belang van het voorlezen volop in de aandacht. Tijdens Het Nationaal Voorleesontbijt -en in de dagen erna- lezen bekende én minder bekende Nederlanders voor aan kinderen op scholen, bibliotheken en boekhandels.  

Op zoek naar inspiratie voor De Nationale Voorleesdagen? Lees dan deze 4 tips: 

Tip 1: Nodig bekenden uit om voor te lezen

Nodig je een bekende uit van de kinderen? Dan groeit niet alleen hun betrokkenheid, maar laat je ook zien dat alle thuistalen en achtergronden welkom zijn in de klas. Je kunt het ook ‘stiekem’ doen en de kinderen hints geven over wie straks ‘De Geheime Voorlezer is’.

‘’Er komt een grote broer, hij is 20 jaar, woonde eerder in China en in Duitsland, hij spreekt Chinees en Nederlands. Rara, wie is het?’’  

Tip 2: Ontdek het Prentenboek van 2025

Het Prentenboek van het Jaar 2025 is Rinus van Ingrid en Dieter Schubert. Dit boek staat centraal in de campagne en wordt overal in Nederland voorgelezen tijdens het Nationale Voorleesontbijt. Gratis vertalingen van het prentenboek Rinus zijn bij de bibliotheek verkrijgbaar in het Pools, Turks, Arabisch, Oekraïens, Papiamento en Papiamentu.

Op de website Prentenboeken in alle talen vind je verschillende ingesproken vertalingen. Staat de taal van jouw leerling er niet tussen? Maak dan slim gebruik van AI (bijvoorbeeld Microsoft Co-Pilot) of een vertaalmachine zoals Google Translate. 
Meertalige boeken – voorbeeld Rinus

Tip 3: Herhaal herhaal herhaal!

Voor nieuwkomers is het herhaaldelijk voorlezen van prentenboeken erg belangrijk. Het helpt kinderen om nieuwe woorden te leren en hun taalvaardigheden te verbeteren. Door een verhaal meerdere keren te horen, begrijpen ze de taal beter. 

Daarnaast verbetert het hun geheugen en concentratie. Bij elke herhaling ontdekken kinderen nieuwe details, wat hun begrip van het verhaal verdiept. Tot slot leren ze door de emoties en acties van de personages beter om te gaan met hun eigen gevoelens en die van anderen. 

Tip 4: Actie Boektraktatie

Deze stichting trakteert klassen en scholen met nieuwkomers op een prentenleesboek en bevordert zo de taalontwikkeling van jonge kinderen die net in Nederland zijn (i.s.m. JeugdEducatieFonds). Op de website vind je een materialenbank met meertalige werkvormen passend bij de geselecteerde prentenboeken.

Oproep:

Doen jullie mee aan De Nationale Voorleesdagen? Deel dan jullie favoriete foto + moment met andere onderwijsprofessionals in de LOWAN-community. 

Deel deze pagina